
Recept: Teurgoule van Château de Lez-Eaux
Teurgoule, een Normandische traditie
Teurgoule — letterlijk “de mond verdraaien”, oftewel “zich heerlijk te buiten gaan” — is een emblematisch dessert uit Normandië. Het recept vindt zijn oorsprong in de 17e eeuw, toen boerengezinnen gebruikmaakten van de restwarmte van de houtoven om deze romige rijstpudding enkele uren te laten sudderen.
Het recept van Château de Lez-Eaux
1 liter volle melk (bij voorkeur rauwe melk)
65 g rondkorrelrijst
70 g suiker
1 snufje zout
1 vanillestokje (of volgens de traditie: 2 theelepels kaneelpoeder of een kaneelstokje)
Meng alle ingrediënten in een grote aardewerken schaal. Plaats de schaal in de nog warme oven nadat het brood is gebakken en laat het geheel ongeveer 3 uur langzaam garen.
De bovenkant moet goudbruin en licht gekaramelliseerd zijn, terwijl de binnenkant zacht, romig en troostrijk blijft — precies zoals een echte Normandische teurgoule hoort te zijn.



